Unieko keur verklaard!

Onze hengst Unieko (Manno) is vandaag op de tuigpaardhengstenkeuring in Ermelo keur verklaard!

Aan het eind van de middag maakte hengstenkeuringscommissievoorzitter Johan Hamminga vandaag bekend dat de Manno-zoon Unieko voortaan het predicaat keur mag dragen, dankzij zijn goede prestaties in de fokkerij.

Nadat het showblok ‘Drie Koningen’ was afgelopen, waarin Unieko (uit Colinda keur v.Cambridge Cole, fokker H.A. Velderman uit Marienheem, ger. Black Horses, Sliedrecht en Mark en Martin de Groot, Giessenburg) zijn vader vertegenwoordigde, werd hem gevraagd terug in de baan te komen, omdat hem een heel speciale eer te beurt was gevallen. Johan Hamminga, voorzitter van de hengstenkeuringscommissie tuigpaard, vertelde dat onder andere de stabiele, hoge sportfokwaarde en zijn hoge exterieurindex aanleiding waren voor de toekenning van het keurpredicaat. Geflankeerd door zijn zonen Jesse James, die vorig jaar kampioen werd van de hengstenkeuring, en de KWPN-goedgekeurde Fabuleus, werd Unieko in bijzijn van zijn eigenaren Mark en Martin de Groot de sjerp omgelegd. Een prachtige ereronde, waarin hij werd gevolgd door zijn beide zonen en waarin de inmiddels zeventienjarige hengst liet zien wat hij waard is, volgde.

Unieko was als driejarige kampioen van zijn jaargang tijdens de Hengstenkeuring, waarna hij met een groot aantal 8,5’en werd ingeschreven in het stamboek. In de sport behaalde de hengst zelf ruim 50 winstpunten. Diverse van zijn nakomelingen hebben het op de keurings- en concoursvelden bovengemiddeld gedaan. Zo werden zijn zonen Fabuleus en Aquarel goedgekeurd en werd Jesse James hengstenkeuringskampioen. Edaperty, Aurose, Dirose en Farianne M werden kampioenes op de Nationale Merriekeuring en Hireda werd als veulen nationaal kampioen. Daarnaast bracht hij een aantal succesvolle concourspaarden, zoals Dieni II, Diesel, Elegant, Fureda en Gerianne M.

Unieko is hiermee de eerste Manno-zoon die een predicaat krijgt toegekend vanwege zijn positieve invloed in de fokkerij.

Daarnaast werd Kaliber (V. Plain’s Liberator x Vemieka V. Manno) die we samen in eigendom hebben met Johan de Heul, aangewezen voor de tweede bezichtiging.

Naast Kaliber kreeg Plain’s Liberator nog een zoon aangewezen, namelijk cat.nr. 716 – Kind of Magic (Plain’s Liberator x Unieko) en van Dylano werd één zoon aangewezen. Dat is cat.nr 691 – Kassanova (Dylano x Atleet).