HERTOG JAN
Afstamming: Cizandro x Zidane Woodbridge keur V. Talos x Lion’s Dana International V. Plain’s Superstition
Stokmaat: 1.65
Fokkers: P.J.M. Lelieveld, Leidschendam en P. Beck, Woubrugge
Fokadvies:
Hertog Jan moet het type, het front en het voorbeengebruik kunnen verbeteren, alsmede de inzet. De toe te voeren merries dienen wel over kracht en een goed zweefmoment te beschikken
Afstammelingenrapportage Hertog Jan 2016
VERRICHTINGSCIJFERS 2015
Front: 9
Houding: 7,5
Zweefmoment: 7,5
Actie voorbeen: 8,5
Gebruik achterbeen: 7
Looplust: 9
Algemeen beeld als tuigpaard: 8,5
Jaar verrichting: 2015
Plaats: Ermelo
VERRICHTINGSRAPPORTAGE 2015
Exterieur:
Hertog Jan is een goed ontwikkelde, zeer tuigtypische hengst die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is goed van lengte en vorm. De hals is goed van vorm en bespiering, zeer goed van lengte en staat er zeer goed op. De schoft is goed ontwikkeld. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed bespierd maar licht gezonken. De lendenpartij is goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is goed van lengte en ligging. De voorbenen zijn correct gesteld en goed van lengte. De achterbenen zijn correct gesteld. De kootstand is normaal. De hoeven zijn zeer goed van vorm en ontwikkeling. Het fundament heeft veel kwaliteit.
Afstamming: (fokwaarde: SI2 144/17%)
Hertog Jan is samen met de eveneens dit jaar goedgekeurde Hiro T de tweede en derde goedgekeurde zoon van Cizandro (fokwaarde: 164/51%). Verder heeft een zoon van Cizandro in 2014 een deklicentie gekregen bij het KWPN-NA in de Verenigde Staten. Cizandro heeft een indrukwekkende rij prestaties in tuig op zijn naam staan. In 2015 gaat hij voor het eerst de strijd op het hoogste niveau, de ereklasse, aan. Ook via zijn nafok begint hij aan de weg te timmeren, op de keuringen was er vorig jaar sprake van hoog sterpercentage en zijn tweejarige dochter Holette werd NMK-kampioen op de Nationale Tuigpaardendag. Van de keurmerrie Zidane Woodbridge (v.Talos) staan zeven nakomelingen geregistreerd. In tuig realiseerde deze halfbloed Hackney een Ibop van 78 punten. Ze is gefokt uit de grote maat Hackney Lion’s Dana International (v.Plain’s Superstition). Een volle broer van Zidane Woodbridge is de aangewezen hengst Action Woodbridge die onder de naam Amadeus deel uitmaakt van het internationale vierspan van de Hongaarse József Dobrovitz. Tijdens het WK in 2014 werd hij individueel 7e en met het team 3e.
Onderzoekrapport:
Hertog Jan is een eerlijke en betrouwbare hengst, die snel gespannen is. Tijdens het onderzoek is dit sterk verbeterd. De hengst heeft veel bereidheid om te werken en laat zich goed rijden. De stap is krachtig en voldoende ruim. Voor de showwagen zet de hengst de hals er zeer goed op, komt zeer goed terug in het front en heeft hij een ruim voldoende tot goed lichaamsgebruik. Hertog Jan heeft veel tot zeer veel knie-actie en zet de voorbenen zeer ruim weg. De achterbenen worden ruim voldoende gebogen en ruim voldoende ondergebracht. De draf heeft ruim voldoende tot veel zweefmoment. Hertog Jan heeft zeer veel looplust. Hertog Jan heeft als tuigpaard veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn rijder een goed tot zeer goed gevoel.
Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.
Veterinair rapport:
In aanvang van het verrichtingsonderzoek zijn kloofjes ontstaan in de kootholtes van de voorbenen, na behandeling hersteld. Vanaf 16 april heftige reactie voorborst/hals: urticaria. Behandeling vond plaats van 16 tot 21 april.
Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.
Fok/aanparingsadvies:
Hertog Jan moet het type, het front en het voorbeengebruik kunnen verbeteren, alsmede de inzet. De toe te voeren merries dienen wel over kracht en een goed zweefmoment te beschikken.
Moederrapportage:
Zidane Woodbridge is een voldoende ontwikkelde, tuigtypische merrie met ras.
Het hoofd is sprekend met veel uitdrukking.
De nek is ruim voldoende van vorm en lengte.
De hals is voldoende van lengte en goed van vorm en staat er goed op.
De schoft is normaal ontwikkeld.
De schouder is voldoende goed van lengte maar zou iets schuiner mogen.
De rug is licht gezonken.
De lendenen zijn goed van vorm, goed aangesloten en goed bespierd.
De croupe is voldoende van lengte en ligging.
Het voorbeen is correct gesteld en goed van lengte.
Het achterbeen is correct gesteld.
De kootstand is normaal en goed van lengte.
De hoeven zijn goed van vorm en goed ontwikkeld.
Het fundament heeft veel kwaliteit.
De stap is ruim en krachtig.
In draf heeft de merrie veel houding, wordt het voorbeen met veel actie goed weggezet en er is sprake van een goed achterbeengebruik. Het zweefmoment zou groter mogen zijn.
Stokmaat: 1.65 m / kleur: bruin
Fokwaarde exterieur; exterieur: 108 / beweging: 105 / algemene indruk: 106 (37% betrouwbaarheid) (2015)
Fokwaarde sport: NB
De merrie werd hoogdrachtig getoond.
Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (voorjaar 2015). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.