IDOL

Afstamming: Manno x Boukje keur V. Plain’s Liberator x Voukje V. Fortissimo
Stokmaat: 170
Fokker: P. de Groot, Leerdam

Fokadvies:
Idol kan maat, formaat, voorbeengebruik en het tuigtypische exterieur toevoegen aan de Tuigpaardenfokkerij!

Nafok Idol

Zijn nakomelingen bewijzen zich met verve in de sport en haalden de volgende titels binnen in 2022/2023;

  • Winnaar competitie regio midden (Nevaro)
  • Oregon Trofee (Magnifiek)
  • Winnaar Hengstencompetitie (Magnifiek)
  • Kampioen fokmerries (Mareda)
  • Kampioen dekhengsten (Magnifiek)
  • Daarnaast leverde hij dit jaar voor het derde jaar op rij een premiehengst op de KWPN-hengstenkeuring

Goedgekeurde zonen Idol:

  • Magnifiek

Fotogalerij Idol


Afstammelingenrapportage Idol 2017

VERRICHTINGSCIJFERS 2016
Front: 8
Houding: 7
Zweefmoment: 7,5
Actie voorbeen: 8,5
Gebruik achterbeen: 7
Looplust: 7,5
Algemeen beeld als tuigpaard: 7,5
Jaar verrichting: 2016
Plaats: Ermelo

VERRICHTINGSRAPPORTAGE 2016
Exterieur:
Idol is een langgelijnde hengst die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd doet iets grof aan. De hoofd/halsverbinding zou fijner uitgesneden mogen zijn. De hals is lang, goed van bespiering en staat er goed op. De schoft is goed ontwikkeld en loopt lang door in de rug. De schouder is voldoende schuin gelegen en goed van lengte. De rug is goed van ligging en bespiering. De lendenen zijn voldoende van bespiering. De croupe is goed van lengte en ligging. Het voorbeen is iets hol, maar goed gesteld. Het achterbeen is iets sabelbenig. De kootstand is correct. De hoeven zijn voldoende ontwikkeld met voldoende verzenen. Het fundament is voldoende hard.

Afstamming:
De schimmelhengst Idol heeft de preferente Manno, ongeëvenaard in de fokkerij, als vader. Idol’s moeder Boukje werd met succes in de sport uitgebracht. Tot op heden bracht zij vijf nakomelingen, waaronder de volle broer van Idol, Hendrik. Hij werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Boukje’s vader Plain’s Liberator was meermaals kampioen in tuig, en kreeg bij zijn moederstamboek – het Hackney-stamboek – het keurpredicaat. Haar grootmoeder, eveneens Boukje genaamd, staat aan de basis van een aantal succesvolle sportpaarden. Haar Waterman-zoon Adrastos behaalde maar liefst 191 winstpunten en nog een zoon van Ganges verdiende winstpunten. Ze is grootmoeder van diverse sportpaarden, waaronder NMK-kampioene Charlotte (v.Waldemar). Overgrootvader Fortissimo won als driejarige de Hengstencompetitie en was succesvol in het kampioenschap dekhengsten. De eveneens aangewezen hengst Hudson (v.Crescendo HBC) komt uit dezelfde moederlijn als Idol.

Onderzoekrapport:
Idol is een eerlijke en betrouwbare hengst, die soms meer inzet kan tonen. De hengst heeft voldoende bereidheid om te werken en laat zich ruim voldoende rijden. De stap is voldoende krachtig en ruim.  Voor de showwagen zet de hengst de hals er goed op en heeft hij een goed lichaamsgebruik. Idol heeft veel knieactie en zet het voorbeen ruim tot zeer ruim weg. Het achterbeen wordt ruim voldoende gebogen en ruim voldoende ondergebracht. De draf heeft ruim voldoende tot veel zweefmoment. Idol heeft ruim voldoende tot veel looplust. De hengst heeft ruim voldoende tot veel aanleg als tuigpaard en geeft zijn rijder een ruim voldoende gevoel. De hengst heeft tijdens het verrichtingsonderzoek wisselende prestaties getoond.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende.

Fok/aanparingsadvies:
Idol kan maat, formaat, voorbeengebruik en het tuig typische exterieur toevoegen aan de Tuigpaardenfokkerij.

Moederrapport:
Rapport van de bezichtiging in 2016 van de moeder: Boukje STB KEUR

Boukje is een voldoende ontwikkelde iets beknopte merrie die hoogbeniger had mogen zijn. Het hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van uitsnijding. De hals is voldoende lang. De schoft is voldoende ontwikkeld en zou langer mogen zijn. De schouder is voldoende van lengte en ligging. De rug zou beter bespierd mogen zijn. De lendenen zijn goed bespierd. De croupe is iets kort. Het voorbeen zou meer lengte mogen hebben. Het achterbeen is correct gesteld. De kootstand is steil en de koten zouden langer mogen zijn. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van vorm. Het fundament is hard. De stap heeft voldoende ruimte. In draf heeft Boukje voldoende actie en afdruk en ze zet de hals er goed op.

Stokmaat: 1.63m / kleur: schimmel

Boukje heeft in 2009 op de stamboekkeuring de volgende punten behaald:
Exterieur: 73, Beweging: 73, Algemene indruk: 73
In de tuigpaardensport is Boukje geklasseerd met 9 winstpunten.
Fokwaarde; exterieur: 102 / beweging: 104 / algemene indruk: 103 (43% betrouwbaarheid) (2016). Fokwaarde sport: 122 (VW – 46% betrouwbaarheid)

Boukje heeft in 2010 de alternatieve IBOP afgelegd met de volgende cijfers:
Houten: Front: 7, Lichaamshouding: 7,5, Zweefmoment: 8, Actie voorbeen: 8, Gebruik achterbeen: 7,5, Looplust: 8, Algeheel beeld als tuigpaard: 7,5, Totaal: 77
Meerkerk: Front: 7, Lichaamshouding: 7,5, Zweefmoment: 8, Actie voorbeen: 7,5, Gebruik achterbeen: 7,5, Looplust: 7,5, Algeheel beeld als tuigpaard: 7,5, Totaal: 75,5