AFSTAMMELINGENRAPPORTAGE

Afstammelingen 2006 (veulens)
Plain’s Liberator toonde een uniforme collectie, voldoende tot goed ontwikkelde, tuigtypische veulens die goed in het rechthoeksmodel staan.
Het hoofd is sprekend en doorgaans goed gevormd. De nek is goed van vorm en lengte. De hals is goed van lengte, goed van vorm. De hals staat er goed op, maar er is enkele keren sprake van een onderhals. De schoft is voldoende goed van ontwikkeling. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed gevormd en bespierd. De lendenen zijn goed gevormd en goed bespierd. De croupe is goed van lengte en ligging. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is correct gesteld en goed van lengte. De kootstand is een enkele keer steil. Het achterbeen is doorgaans goed gesteld maar een enkele keer gebogen. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De hoeven zijn normaal gevormd.

De stap is goed. De actie van het voorbeen in draf is wisselend van weinig tot een goede actie. Het voorbeengebruik is wel voldoende ruim. Het achterbeen heeft een goede buiging en afdruk maar wordt een enkele keer wisselend ondergebracht. De veulens zetten in draf de hals er goed op, draven met veel oprichting in de voorhand en komen doorgaans goed terug in het front. In draf tonen de veulens veel balans.

Kort samengevat: Een uniforme collectie, voldoende tot goed ontwikkelde, tuigtypische veulens die goed in het rechthoeksmodel staan. De veulens draven met veel oprichting, afdruk en balans. De actie van het voorbeen is wisselend.

De collectie bestond uit 20 door het KWPN aangewezen en drie door de eigenaar geselecteerde veulens. De door de eigenaar geselecteerde veulens passen in het beeld van de rapportage.

De veulens werden gepresenteerd op een grasbodem.
De kwaliteit van de moeders was goed.

Getoond: 23 veulens uit 102 in 2005 gedekte merries.

Paringsadvies 2006
Alhoewel de getoonde collectie veulens daar niet direct aanleiding toe geeft, lijkt het verstandig om deze hengst merries toe te voeren die over maat en formaat beschikken. Bovendien dienen de merries een tuigtypisch voorbeengebruik te hebben. Op vele punten lijkt deze Hackneyhengst een positieve bijdrage te kunnen leveren. Daarbij kan gedacht worden aan adel en kwaliteit, maar ook aan souplesse, veerkracht (afdruk) en oprichting.