Afstammelingenrapportage 2010/2011

Samenvatting
Zepplin toonde een qua type en ontwikkeling een weinig uniforme collectie tuigtypische veulens die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staan. De actie van het voorbeen in draf is goed met een goede ruimte. Het achterbeen wordt goed onder het lichaam gebracht met ruim voldoende kracht en veel balans. De veulens zetten in draf de hals er goed tot zeer goed op, en tonen daarbij een goede lichaamshouding.

Rapportage
Zepplin toonde een qua type en ontwikkeling een weinig uniforme collectie tuigtypische veulens die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staan. Het hoofd is wisselend van eenvoudig, met een enkele keer een gebogen profiellijn, tot sprekend. De nek is goed qua vorm maar zou meer lengte mogen hebben. De hals is goed van lengte en vorm en staat er goed op, in een aantal gevallen was er sprake van onderhals. De schoft is voldoende ontwikkeld. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van vorm en bespiering. De lendenen zijn goed van vorm en bespiering. De croupe is goed van vorm en lengte. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is goed gesteld en goed van lengte. De kootstand is goed van lengte maar meerdere malen steil. Het achterbeen is doorgaans correct gesteld, een enkele keer iets gebogen. Het fundament is wisselend qua ontwikkeling, maar goed van kwaliteit. De hoeven zijn doorgaans normaal gevormd, een enkele keer werd een steile hoef geconstateerd.De stap is goed qua ruimte en souplesse. De actie van het voorbeen in draf is goed met een goede ruimte. Het achterbeen heeft een goede buiging, worden goed onder het lichaam gebracht met ruim voldoende kracht en veel balans. De veulens zetten in draf de hals er goed tot zeer goed op, komen goed terug in het front en tonen daarbij een goede lichaamshouding. In draf is het zweefmoment goed.

Fok-/aanparingsadvies
Het fokadvies is gebaseerd op het verrichtingsonderzoek en de veulenbeoordeling. Zepplin geeft zowel de typische tuigpaardhouding als de actie en ruimte in draf aan zijn veulens door. De hengst is het meest geschikt voor ruim gelijnde merries met een rijke voorhand.

Bijzonderheden
De collectie bestond in 2010 uit 8 door het KWPN uitgenodigde veulens. In 2011 bestond de collectie uit 2 door het KWPN uitgenodigde veulens en 1 door de eigenaar geselecteerd veulen. Eén door het KWPN uitgenodigd veulen was afwezig. Dit veulen is beoordeeld tijdens CK Meerkerk en past in het beeld van de rapportage. De veulens werden gepresenteerd op een grasbodem. De kwaliteit van de moeders was wisselend.

Aantal in 2009 gedekte merries: 12
Aantal in 2010 getoonde veulens:
– 8 door het KWPN uitgenodigde veulens
– geen door de eigenaar geselecteerde veulens

Aantal in 2010 gedekte merries: 6
Aantal in 2011 getoonde veulens:
– 2 door het KWPN uitgenodigde veulens
– 1 afgemeld en op CK geïnspecteerd
– 1 door de eigenaar geselecteerd veulen