De titel Fokker van het Jaar is een oeuvreprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan fokkers die zich met hun fokkerijresultaten op een bijzondere manier onderscheiden. Op de Nationale Tuigpaardendag vandaag (12 augustus 2017), werden Mark en Martin de Groot als Fokker van het Jaar gehuldigd.

Tuigpaard coördinator Karin Karlas: “Zoals iedereen hier weet, is fokken geen exacte wetenschap en om succesvol te zijn met je fokkerij is dan ook niet eenvoudig. Mark en Martin de Groot zijn hierin altijd serieus en vooruitstrevend geweest en denken aan de toekomst van het Nederlandse tuigpaard. Dat doen zij onder andere door de inzet van ander bloed van bijvoorbeeld Saddlebreds en Hackneys. Dit voorjaar werd de door Mark en Martin gefokte hengst Innovatief goedgekeurd, die deze filosofie met zijn bloedvoering en zélfs met zijn naam weet te onderstrepen. Hiernaast werden al talloze successen op keuringen behaald, die zich later vaak vertaalden in successen in de sport: wat uiteraard het fokdoel is van het KWPN. Onder andere jullie prachtige fokproducten die nu in de ring zijn gekomen – met daarbij grote dank aan het team van Marcel Ritsma, aan Judy Leeuwis en Berry van der Genugten -, hebben ervoor gezorgd dat ik jullie, Mark en Martin, mag vertellen dat jullie de nieuwe Fokkers van het Jaar zijn geworden! Van harte gefeliciteerd!”

Een tal van fokproducten kwam vervolgens in de baan, zoals Giovanni Landzicht in handen van Marcel Ritsma, een typisch voorbeeld van een van de geslaagde experimenten wat betreft vreemd bloed die de De Groots hebben toegepast. Marcel start hem succesvol in de limietklasse. Maar ook Fontana Landzicht, aan de lange lijnen. Deze halfbroer van Giovanni en Innovatief werd dit jaar in handen van Mark de Groot zelf tweede in het kampioenschap voor zes- en zevenjarige tuigpaarden en ook vorig jaar plaatsen zij hoog in het leeftijdskampioenschap. De voshengst Habibi kwam aan de hand in de ring. Deze chique hengst was onder andere tweede in de strijd om de Gouden Zweep in Houten dit jaar en lijkt een echte toekomstbelofte voor de sport. Hij won namelijk ook al de nieuwelingenrubriek tijdens de Ermelose tuigpaardendag in 2016.

Manno-dochter Iowa was hier op hetzelfde terrein vorig jaar als driejarige nog vijfde in de finale van de Nationale Merriekeuring nadat ze algemeen kampioene van de CK West was. Vandaag liep ze mee in de rubriek vierjarige merries in tuig. Ook een fokproduct van de De Groots: De vorig jaar aangewezen hengst Innovatief werd dit voorjaar goedgekeurd bij het KWPN, met name zijn voorbeengebruik, front en looplust vielen op.

Een prachtige doorsnede van de topfokkerij van Mark en Martin de Groot kwam in de ring, wat een genot om deze kwaliteitspaarden verzameld te zien en wat een rijkdom! Vader en zoon waren zichtbaar emotioneel onder deze geweldige verrassing én eretitel.